Waarom ventileren?

Isolatie, lekdichtheid en ventilatie

Isolatie

Isoleren is een vaste waarde geworden. Iedereen beseft waarom dit noodzakelijk is. Energie besparen doet de kosten van de verwarming dalen.  De warmte blijft langer binnen dus moeten we minder bijwarmen. 

Lekdichtheid

Als bijvoorbeeld de muren en het dak goed geïsoleerd zijn maar bij de overgang van de een in de andere is er een spleet komt de koude lucht langs hier binnen. Hier is de lekdichtheid dus een probleem. Wanneer we alle spleten en openingen afsluiten blijft de warmte langer binnen en de koude buiten. 

Ventilatie

Onze woning is nu volledig dicht en perfect geïsoleerd. Ideaal voor het besparen op stookkosten. Maar, we leven in ons huis (waarvoor heb je anders een huis), we gaan in bad of douchen, we koken, we doen de was,... Dagelijks produceren we zo vocht in ons huis dat vroeger langs de kieren wegging. Deze kieren zijn nu allemaal verdwenen, het vocht blijft in de woning en er ontstaan allerhande problemen. Vocht, schimmels, slechte kwaliteit binnenlucht,... Ventileren dringt zich op. En hierbij recupereren we graag de warmte via balansventilatie.

Conclusie

Ventileren zorgt ervoor dat overtollig vocht en vervuilde lucht afgevoerd wordt. Het zorgt er ook voor dat het CO2 niveau daalt. Bij te hoge CO2 concentratie daalt onze concentratie en worden we slaperig. 

Overtollig vocht zorgt onder andere voor schimmels, dikwijls eerst op de plaatsen die minst in het zicht zijn zoals achter kasten of in de hoeken. Enkele afbeeldingen tonen welke problemen zich kunnen voordoen.

Ventilatie is dus niet los te koppelen van isolatie en lekdichtheid als we een "gezonde" woning willen.

Ventilatiesysteem?

Welk systeem ventilatie kiest u nu best? Lees over systeem C en D de voor en nadelen.

Omtrent VALLOX OY

VALLOX OY

Vallox is een Finse fabrikant van hoogwaardige ventilatie units. Door hun jarenlange ervaring weten ze perfect wat nodig is om een goed functionerend toestel te maken. De problemen die kunnen optreden op langere termijn kennen ze zeer goed, de units zijn daar ook op afgestemd.

 

[img id=1598 size=small alt="" title=""]Merken/5jaargarantietransparant.png[/img]